Pogledajte video: Odgajateljica zlostavlja dječaka u jednom od Sarajevskih vrtića.

Na društvenoj mreži Facebook objavljen je snimak kako odgajateljica Amila Hasečić u vrtiću Kids Land maltretira dječaka. Snimak je objavio Zejd Šoto, a njegova porodica je vodila pravnu bitku od 2016. godine kada se dogodio incident ali sve je to izgleda bezuspješno. Tako da je porodica objavila ovaj snimak kako bi upozorili ostale roditelje.

Radi se o slučaju kada je navedeno da je pomenuta Hasečić, obavljajući posao odgajateljice, zlostavljala dječaka. Naš zakon se toliko pobrinuo o tom slučaju pa Amila Hasečić i dalje radi sa djecom. Iz Javne ustanove “Djeca Sarajeva” su nam rekli da je Hasečić trenutno zaposlena u vrtiću “Biseri” na ugovor od tri mjeseca i da je trenutno na bolovanju. Takođe kažu da nisu znali za slučaj zlostavljanja čija je glavna akterica bila Amila Hasečić. Otac djeteta  Zejd Šoto objavio je snimak i objašnjenje incidenta. U dobar izbor vrtića su povjerovali kada su shvatili da je direktorica njihova prijateljica. Međutim sve se dešavalo veoma suprotno.

Kada smo kontaktirali roditelje djeteta rekli su nam:

“Ovo dijelimo javno nakon što smo pokušali naš slučaj riješiti putem suda i Tužilaštva, ali nismo uspjeli. U navedenim institucijama rekli su nam da nema dokaza. Naše dijete je dobro, ali su druga djeca sada izložena opasnosti i zato želimo da roditelji koji daju dijete u takve vrtiće pogledaju šta se dešava. Ovih dana smo ponovo vidjeli drugu djecu da su nažalost izložena opasnostima u tom vrtiću. Postoje načini kako spriječiti da nasilne osobe dobiju priliku da rade s našom djecom, recimo u Hrvatskoj testiraju toleranciju na plač djeteta.  Prije blizu dvije i po godine mi smo vođeni strogim kriterijima, odlučili u koji vrtić ćemo poslati našeg trogodišnjeg sina.
Zadovoljni uslovima, osobljem i svim ostalim, apsolutno puni pozitivnih očekivanja, vjerovali smo u naš dobar izbor. Dodatna potvrda toga je došla i kada smo sreli direktoricu, našu prijateljicu. Bez obzira na to što je naše dijete stalno bilo protiv odlazaka u vrtić, smatrali smo da nema ništa loše u tome. Smatrali smo da svako djete prođe tu fazu i može da potraje mjesecima. Počela je neka ružna priča o lošim uslovima u vrtiću putem nekih medija.  Loš osjećaj, ali smo mi svjedoci da je sve bilo kako smo željeli. Dijete je imalo isti odnos prema vrtiću, često plakanje i protivljenje odlascima, molbe da ne ide danas”.

Šta se događalo u vrtiću saznali su roditelji, kada  su dobili poziv iz vrtića, a tada su vidjeli  užasan snimak koji je bio razlog odlaska dvije osobe iz vrtića. Dakle vlasnica vrtića je pozvala roditelje i objasnila im da je otpustila direktoricu (prijateljicu roditelja) i odgajateljicu. Postojao je snimak na kojem se vidi da odgajateljica Amila zlostavlja dječaka. Kada je Amila trebala dobiti otkaz, nju je pokrivala i pravdala direktorica koja je takođe zbog toga dobila otkaz. Vlasnica vrtića je roditeljima dala snimak kao dokaz, ali to na sudu nije pilo vode.
Ovo je snimak na kojem se sve jasno vidi, ali u našoj državi izgleda postoje privilegije u zakonu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.