SIMPTOMI RAKA KOJE NAJČEŠĆE ZANEMARUJEMO: Djeluju bezazleno, a mogu biti pokazatelji opasne bolesti!

SIMPTOMI RAKA KOJE NAJČEŠĆE ZANEMARUJEMO: Djeluju bezazleno, a mogu biti pokazatelji opasne bolesti!

April 5, 2018 0 By admin

 

Ljudi ne misle da se radi o ozbiljnim simptomima, ali upravo oni mogu biti signal da se naše telo bori s ozbiljnim tegobama.” izjavila je Katrina Vitejker, naučnik na Univerzitetu u Londonu. Napominje da kod nekih osoba određene tegobe ne znače bolest, ali kod nekolicine im pregled kod lekara može spasiti život.
 
Ovo su simptomi kojemorate shvatiti ozbiljno
 
Kašalj
 
Još uvijek vladaju sezona gripe i prehlade pa je kašalj nešto što se “podrazumeva”, ali ako on ne prestaje može biti simptom ozbiljnijih problema – raka grkljana, štitne žlezde ili limfoma. Upravo je kašalj bio simptom kod ovih pacijenata.
 
 
Promene u probavi
 
U studiji koju je vodila Katrina Vitejker 18 posto osoba je doživelo promene u probavi. Iako su spomenute promene često posledica lošeishrane ili lekova, ako se stalno ponavljaju mogu biti i simptom raka creva.
 
 
Urinarni problemi
 
Kako su infekcije urinarnog trakta čest problem kod žena, simptom često prihvatamo kao još jednu upaliu. Ako primetite krv u mokraći, bilo da ste žena ili muškarac, bol ili stalnu potrebu za mokrenjem, definitivno je vreme da se obratite svom lekaru jer oni mogu biti simptom raka bešike, bubrega ili prostate.
 
 
Neobjašnjiv bol
 
Jak i uporan bol u telu je uvek signal problema, a može biti bilo šta – od raka kostiju do raka jajnika. Američko udruženje za rak je obavestilo da bol uzrokovan rakom često znači da on raste, pa je najvažnije da se što pre javite lekaru. Istraživači tvrde da samo 40 posto osoba koje osećaju jak bol oseća zabrinutost.
 
 
Bolno grlo
 
Ako bol nije povezana sa prehladom ili gripom već je uporna i jaka, ona može upućivati na puno ozbiljnije stanje, poput raka grla ili grkljana. Oko 78 posto osoba koje dožive ovu tegobu smatraju da nije opasna.
 
 
Gubitak kilograma
 
 
Američko društvo za karcinom izveštava da neobjašnjivi gubitak kilograma (od 10 do više kilograma) može biti prvi znak raka. Ovo može biti znak upozorenja kod osoba s karcinomom gušterače, želuca, pluća ili jednjaka.
 
 
Krvarenje
 
 
Krvarenje može biti simptom raka pluća; krv u stolici može biti znak raka debelog creva ili rektuma. Žene koje doživljavaju neobjašnjivo vaginalno krvarenje moraju obavezno posetiti liekara kako bi se isključio rak cerviksa.
 
Krvavi iscedak iz bradavice može signalizirati rak dojke, dok krv u urinu može biti simptom raka bešike ili bubrega.
 
 
 
Madeži koji su promenili izgled
 
Pratite mladeže, jer problem nastaje kada raste naglo, menja boju, krvari i svrbi.
Please follow and like us: